Rozprzestrzeniony niemal na całej kuli ziemskiej, w Europie towarzyszący człowiekowi aż do skrajnych obszarów północnych. W Polsce pospolity od Bałtyku aż po Tatry. Występuje zarówno na swobodzie, jak i w mieszkaniach, składach i magazynach. W ciągu roku pojawia się jedna generacja, lecz przy niesprzyjających warunkach larwa może przezimować i cały rozwój przedłużyć się do dwóch, a nawet trzech lat. Postacie dojrzałe spotyka się wiosną i na początku lata na kwiatach, na których odżywiają się pyłkiem i nektarem. Larwy na swobodzie występują w gniazdach wielu gatunków ptaków, w gołębnikach i kurnikach, gdzie żerują na odpadkach pochodzenia zwierzęcego. W pomieszczeniach zamkniętych żywią się rozmaitymi materiałami, produktami i substancjami pochodzenia zwierzęcego. Wyrządzają szkody w zbiorach zoologicznych, skórach, pierzu, wełnie, dywanach, kokonach jedwabnika, jedwabiu naturalnym, suszonym i wędzonym mięsie oraz rybach. Znajdowano je również w magazynach suchych produktów roślinnych, ale tutaj żerują one na martwych owadach — szkodnikach tych produktów, na przykład na trupach chrząszczy Sitophilus granarius (L.) i Stegobium paniceum (L.).