Przypuszcza się, że ojczyzną tego gatunku jest region indo-malajski, skąd rozprzestrzenił się we wszystkich krajach w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, a do Europy został zawleczony z importowanymi towarami do większych miast niemal wszystkich krajów. Do Polski jest sporadycznie zawlekany z importowanym ziarnem, ale na dłużej nigdzie nie zaaklimatyzował się. W krajach tropikalnych rozwija się w gałęziach i gałązkach różnych drzew, natomiast zawlekany z drewnem do krajów o klimacie umiarkowanym przystosował się do życia w ziarnach różnych zbóż oraz w innych suchych produktach żywnościowych. Larwy notowano jako szkodniki pszenicy, żyta, ryżu, kukurydzy, fasoli, prosa, mąki, sucharów itp. Wyżerają całkowicie ziarna, zostawiając tylko otoczkę, Przepoczwarczenie następuje w ziarnie. Postacie dojrzało żyją do 9-10 miesięcy. Samica składa około 300-500 jaj.