Gatunek śródziemnomorski, sięgający na północ po Alpy Południowe i południowe tereny środkowej Europy, docierający na wschód do Kaukazu, Azji Mniejszej, Syrii, tureckiej Armenii i północnego Iranu. W Polsce notowany tylko z trzech południowych krain na podstawie znalezisk sprzed przeszło stu lat, dlatego też współczesne występowanie tego chrząszcza w naszym kraju wymaga potwierdzenia. Ten ciepłolubny gatunek odbywa rozwój larwalny w dębach, bukach, kasztanach i drzewach owocowych, ale bionomia nie jest dostatecznie zbadana. Postacie dojrzałe poławiano od maja do połowy sierpnia, przeważnie na kwiatach marchwi zwyczajnej — Daucus carota L., kopru włoskiego — Foeniculum capilaceum Gilib., czosnku zielonawego — Allium oleraceum L., cebuli — A. cepa L., malin — Rubus L., ostów — Carduus L. i mikołajków — Eryngium L.