Gatunek rozprzestrzeniony od Syberii i Bliskiego Wschodu do zachodniej i południowej części Europy, notowany ponadto z Algierii; w Europie na północ sięgający po południowe obszary Fennoskandii. W Polsce chowacz granatek występuje na całym obszarze prócz wyższych partii górskich, nie jest jednak jeszcze notowany z dwóch krain. Żyje na gorczycy polnej — Sinapis arvensis L. i gorczycy jasnej — S. alba L., które występują jako chwasty na polach. Postacie dojrzałe spotykano poza tym na innych krzyżowych — Cruciferae, jak kapusta polna — Brassica campestris L., kapusta warzywna — B. oleracea L., stulisz lekarski — Sisymbrium officinale (L.) Scop., czosnaczek pospolity — Alliaria officinalis Andrz. i lak pospolity — Cheiranthus cheiri L. Samice składają jaja od jesieni do wiosny następnego roku (z przerwą w okresie zimowym) w ogonki, nerwy i miękisz blaszek liściowych, niekiedy w łodygi. Jaja są umieszczone pojedynczo, niekiedy po kilka razem, w wygryzioną uprzednio przez samicę jamkę, następnie zasklepioną sekrecją po złożeniu jaj. Larwy w kwietniu-lipcu żerują w łodydze, powodując powstawanie wrzecionowatych wyrośli, długości do 7 cm i szerokości około 1 cm. Niekiedy na łodydze kilka larw może wytworzyć obok siebie wspólne duże wyrośle, ale każda larwa przebywa w oddzielnej komorze. Przepoczwarczenie odbywa się w glebie. Stadium poczwarki trwa dwa-trzy tygodnie.