Gatunek ten, opisany z południowej Francji, zamieszkuje głównie Europę południową, natomiast dane o rozmieszczeniu w środkowej części Europy są fragmentaryczne; jest notowany poza tym z Ameryki Południowej (Argentyna, Brazylia, Chile). W Polsce stwierdzony w Warszawie, dokąd został zawleczony w latach sześćdziesiątych bieżącego stulecia i gdzie prawdopodobnie zaaklimatyzował się, o czym świadczą okazy zebrane w Śródmieściu (ul. Marszałkowska 87) przez St. Adamczewskiego w dn. 30 IV 1978, 20 i 23 VI 1981 (M. Mroczkowski*). W krajach o gorącym klimacie występuje jako szkodnik w magazynach i składach skór, futer, serów i suszonego mięsa. W ciągu roku daje dwie generacje. Zarówno larwy, jak i postacie dojrzałe, żerują na suszonym mięsie, skórach, serze, martwych owadach i innych suchych substancjach pochodzenia zwierzęcego. Dorosłe larwy dla zbudowania komory poczwarkowej drążą kanały w twardszych materiałach, jak drewno, korek, prasowany tytoń, przez co powodują dodatkowe szkody w pomieszczeniach magazynowych.