-
Arthropodaphylum
Click to switch
to select orders
and filters >
-
Hexapodasubphylum
Click to switch
to select orders
and filters >
-
Insectaclass
Click to switch
to select orders
and filters >
-
Coleopteraorder
Click to set
as the main taxon
and as a base
← of the left panel >
-
Polyphagasuborder
Click to set
as the main taxon
and as a base
← of the left panel >
-
Elateriformiaseries
Click to set
as the main taxon
and as a base
← of the left panel >
-
Buprestoideasuperfamily
Click to set
as the main taxon
and as a base
← of the left panel >
-
Buprestidaefamily
Click to set
as the main taxon
and as a base
← of the left panel >
-
Agrilinaesubfamily
Click to set
as the main taxon
and as a base
← of the left panel >
-
Agrilinitribe
Click to set
as the main taxon
and as a base
← of the left panel >
-
Agrilinasubtribe
Click to set
as the main taxon
and as a base
← of the left panel >
-
Agrilusgenus
Click to set
as the main taxon
and as a base
← of the left panel >
-
Agrilussubgenus
Click to set
as the main taxon
and as a base
← of the left panel >
←Set as a base
of the left panel species:
Agrilus (Agrilus) integerrimus
(J.T.C. Ratzeburg, 1837)
name status: valid name
BioMap ID: 1014298
taxon code: 2722
taxonomy checked: YES
Gatunek rozpowszechniony w Europie południowej i środkowej, notowany również z południowych prowincji Finlandii oraz z Zakaukazia. W Polsce występuje prawdopodobnie na całym obszarze, ale bywa łowiony rzadko i przeważnie w niewielkiej liczbie osobników. Zasiedla głównie tereny górzyste, gdzie dochodzi do górnej granicy lasu. Jako roślinę żywicielską podawano zwykle wawrzynek wilczełyko — Daphne mezereum L., w niektórych krajach również inne gatunki wawrzynka. Larwy żerują w soczystych, podziemnych częściach rośliny, tocząc w niej liczne kręte chodniki i powodując szybkie zamieranie krzewów. Wawrzynek jest u nas rośliną podlegającą ochronie gatunkowej i zanikanie tej rośliny w pewnych okolicach może mieć przyczynę w szkodliwej działalności tego bogatka. Owady dojrzałe występują od maja do lipca; obserwowano je podczas ogryzania brzegów liści wawrzynka.