Gatunek zamieszkujący południową część Europy oraz Azję Północną po Ałtaj i północne Chiny, notowany poza tym z Azji Mniejszej, Kaukazu i Armenii. W środkowej części Europy zasiedla tereny nizinne i niższe położenia górskie do około 1200 m n.p.m. W Polsce należy do rzadkości — notowano go z nielicznych stanowisk tylko w czterech krainach. Występuje na ciepłych terenach otwartych, zwłaszcza na nasłonecznionych zboczach pagórków, suchych łąkach, skarpach i niezadrzewionych przydrożach. Postacie dojrzałe poławiano od maja do lipca, przeważnie na roślinach żywicielskich, jakimi są pasternak zwyczajny — Pastinaca sativa L., marchew zwyczajna — Daucus carota L. i biedrzenica mniejsza — Pimpinella saxifraga L. Cykl rozwojowy tego gatunku trwa dwa lata. Larwy żerują w łodygach, skąd przenikają do korzenia, tylko niekiedy do części wierzchołkowej. Odżywiają się tkankami wewnętrznymi łodygi, pozostawiając tylko cienką warstwę zewnętrzną, na skutek czego łodyga przeważnie łamie się w części nasadowej. Larwa pozostaje w korzeniu, gdzie nadal żeruje. Po przezimowaniu sporządza pionowo ułożoną komorę poczwarkową.