Gatunek rozprzestrzeniony prawie na całej kuli ziemskiej, w Europie rozmieszczony głównie w jej części południowej i środkowej. W Polsce chrząszcz pospolity, z wyjątkiem wysokich gór występujący w całym kraju. Gatunek bytujący głównie na swobodzie, niekiedy zawlekany do mieszkań, składów i magazynów, ale w pomieszczeniach zamkniętych nie aklimatyzuje się na stałe. Pełny cykl rozwojowy może się odbyć tylko wtedy, gdy samica przed złożeniem jaj ma możność pobrać pokarm z kwiatów, a w okresie zimy następuje znaczne obniżenie temperatury otoczenia. Larwy występują głównie w gniazdach ssaków, ptaków, błonkówek, pod odstającą korą, rzadziej w pomieszczeniach zamkniętych — w miejscach tych żerują na wyschniętych martwych zwierzętach, głównie bezkręgowcach, oraz na odpadkach pochodzenia zwierzęcego. W ciągu swego życia linieją 6-12 razy. Przepoczwarczenie następuje na jesieni, a stadium poczwarki trwa około dwu tygodni. Postacie dojrzałe zimują, nie opuszczając swej ostatniej wylinki larwalnej. Na swobodzie ukazują się w kwietniu i przeżywają do lipca; odżywiają się pyłkiem i nektarem kwiatów, na których odbywa się również kopulacja. W mieszkaniach chrząszcze ukazują się już w marcu, ale nie mają one szans na zapoczątkowanie nowej generacji.