Gatunek występujący w zachodniej i środkowej części Europy, docierający poprzez Półwysep Bałkański na Bliski Wschód, a na północ do południowych obszarów Fennoskandii; zawleczony do Ameryki Północnej. W Polsce, aczkolwiek nie był notowany jeszcze z kilku krain, występuje prawdopodobnie na całym obszarze. Chowacza rzepnika spotyka się na polach uprawnych, ugorach, miedzach, pobrzeżach dróg, rumowiskach, miejscach o charakterze ruderalnym, w ogrodach i rowach. Samice w kwietniu-lipcu składają pojedynczo jaja w górnej części młodych łodyg. Larwy żerują w łodygach i bocznych pędach kapusty warzywnej — Brassica oleracea L., kapusty rzepaku — B. napus L., kapusty polnej — B. campestris L. i stulichy psiej — Descurainia sophia (L.) Webb. Przepoczwarczenie następuje w glebie na głębokości 3-5 cm. Postacie dojrzałe poza wymienionymi roślinami były spotykane na pszonaku drobnokwiatowym — Erysimum cheiranthoides L., pieprzyczniku przydrożnym — Cardaria draba (L.) Desv., rzeżusze gorzkiej — Cardamine amara L. i laku pospolitym — Cheiranthus cheiri L. Chowacz rzepnik może wyrządzać szkody w uprawach różnych odmian kapusty.