-
Arthropodatyp
Kliknij, aby przejść
do wyboru rzędów
i filtrów >
-
Hexapodapodtyp
Kliknij, aby przejść
do wyboru rzędów
i filtrów >
-
Insectagromada
Kliknij, aby przejść
do wyboru rzędów
i filtrów >
-
Coleopterarząd
Kliknij, aby ustawić
jako takson główny
i podstawę
← lewego panelu >
-
Polyphagapodrząd
Kliknij, aby ustawić
jako takson główny
i podstawę
← lewego panelu >
-
Bostrichiformiaseria
Kliknij, aby ustawić
jako takson główny
i podstawę
← lewego panelu >
-
Bostrichoideanadrodzina
Kliknij, aby ustawić
jako takson główny
i podstawę
← lewego panelu >
-
Dermestidaerodzina
Kliknij, aby ustawić
jako takson główny
i podstawę
← lewego panelu >
-
Dermestinaepodrodzina
Kliknij, aby ustawić
jako takson główny
i podstawę
← lewego panelu >
-
Dermestiniplemię
Kliknij, aby ustawić
jako takson główny
i podstawę
← lewego panelu >
-
Dermestesrodzaj
Kliknij, aby ustawić
jako takson główny
i podstawę
← lewego panelu >
-
Dermestinuspodrodzaj
Kliknij, aby ustawić
jako takson główny
i podstawę
← lewego panelu >
←Ustaw jako podstawę
lewego panelu gatunek:
Dermestes (Dermestinus) maculatus
Ch. De Geer, 1774
status nazwy: nazwa ważna
BioMap ID: 1016335
kod taksonu: 2988
taksonomia sprawdzona: TAK
Gatunek kosmopolityczny, pospolity w krajach tropikalnych, skąd jest często zawleczony do krajów strefy umiarkowanej, gdzie łatwo się aklimatyzuje. W Polsce jest stosunkowo rzadko notowany i na ogół z pojedynczych stanowisk w poszczególnych krainach. Dane o występowaniu na Roztoczu są wątpliwe, gdyż w zbiorze Sz. Tenenbauma brak okazów dowodowych omawianego gatunku, a w zbiorze P. Fejfera tak oznaczony okaz ze Zwierzyńca należy do D. frischii Kugel. (M. Mroczkowski*). Jest to chrząszcz charakteryzujący się dużą plastycznością — w zależności od warunków otoczenia pełny cykl rozwojowy może trwać od pięciu tygodni do kilku lat. W naszym klimacie na swobodzie wywodzi się w ciągu roku jedno pokolenie, natomiast w warunkach laboratoryjnych uzyskiwano nawet 6 generacji. Optymalne warunki rozwoju występują w temperaturze od 22° do 26°C przy wilgotności około 73 %. Przezimowywać mogą zarówno postacie dojrzałe, jak i larwy. Żerują na skórach, suszonym mięsie, mączce rybnej, serach, pierzu, włosiu, wyrobach z rogu oraz w innych substancjach pochodzenia zwierzęcego. Przed przepoczwarczeniem larwy rozpraszają się i wywiercają kanały dla zbudowania komory poczwarkowej w twardszych materiałach, jak drewno, korek, książki, płyty azbestowe, a nawet ołów. Jest bardzo groźnym szkodnikiem, wyrządzającym poważne szkody w magazynach i składach skór, futer, suszonych ryb i mięsa oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego.