Gatunek zamieszkujący głównie zachodnią i środkową część Europy, sięgający na południe do północnych Włoch, a na północ do Danii i południowych prowincji Szwecji i Finlandii. W Polsce wykazywany głównie z obszarów nizinnych. Zasiedla muliste brzegi wód, mokre łąki, wilgotne i bagniste miejsca w dolinach rzek i potoków, źródła i rowy. Żyje głównie na rzepisze — Rorippa palustris (Leyss.) Bess. i rzepisze ziemnowodnej — R. amphibia (L.) Bess., rzadziej na rukwi wodnej — Nasturtium officinale R. Br. Składanie jaj rozpoczyna się w kwietniu i rozciąga na kilka tygodni. Larwy znajdowano w łodygach od maja do września; żerują w rdzeniu łodygi i nie wdrażają się do korzenia. W jednej łodydze zwykle występuje kilka larw. Przepoczwarczenie odbywa się w komorze w miejscu żerowania albo na wyściółce z wiórków żerowiska. Postać dojrzała zimuje w ściółce liściastej, detrytusie, łodygach trzcin, wśród mchów i w napływkach.