-
Arthropodaphylum
Click to switch
to select orders
and filters >
-
Hexapodasubphylum
Click to switch
to select orders
and filters >
-
Insectaclass
Click to switch
to select orders
and filters >
-
Coleopteraorder
Click to set
as the main taxon
and as a base
← of the left panel >
-
Polyphagasuborder
Click to set
as the main taxon
and as a base
← of the left panel >
-
Cucujiformiaseries
Click to set
as the main taxon
and as a base
← of the left panel >
-
Curculionoideasuperfamily
Click to set
as the main taxon
and as a base
← of the left panel >
-
Curculionidaefamily
Click to set
as the main taxon
and as a base
← of the left panel >
-
Entiminaesubfamily
Click to set
as the main taxon
and as a base
← of the left panel >
-
Trachyphloeinitribe
Click to set
as the main taxon
and as a base
← of the left panel >
-
Romualdiusgenus
Click to set
as the main taxon
and as a base
← of the left panel >
←Set as a base
of the left panel species:
Romualdius bifoveolatus
(Beck, 1817)
name status: valid name
BioMap ID: 1046788
taxon code: 5066
taxonomy checked: YES
Gatunek rozprzestrzeniony w całej Europie prócz skrajnych obszarów północnych, wykazywany ponadto z Kaukazu, Wysp Kanaryjskich i Madery, zawleczony do Kanady, gdzie wyrządza szkody w uprawach truskawek. Występuje na terenach nizinnych i górzystych, gdzie dociera do strefy subalpejskiej. Zasiedla zarówno suche, jak i wilgotne środowiska — doliny rzek i potoków, łąki, torfowiska, solniska, wrzosowiska, nasłonecznione zbocza, skarpy, wydmy, doły kopalniane żwiru i piasku. Poławiano go od marca do listopada na roślinach zielnych, glebie pod roślinami, w ściółce, pod opadłym listowiem, wśród mchów i traw. Polifag żerujący na liściach. Jako rośliny pokarmowe były notowane — jastrzębiec kosmaczek — Hieracium pilosella L., krwawnik pospolity — Achillea millefolium L., koniczyna pogięta — Trifolium medium L., malina właściwa — Rubus idaeus L., świerzbnica polna — Knautia arvensis (L.) Coult., buk zwyczajny — Fagus sylvatica L. Rozwój dzieworodny. Generacja jednoroczna. Larwy żerują na korzeniach, dorastają na jesieni i zimują; przepoczwarczają się na wiosnę.