Gatunek kosmopolityczny, ale na swobodzie występujący tylko w krajach o ciepłym klimacie, rozprzestrzeniony poza tym w osiedlach ludzkich, a zwłaszcza w dużych miastach. W Polsce notowany tylko z pięciu krain, przy czym dane z Pojezierza Mazurskiego i Niziny Wielkopolsko-Kujawskiej winny być potwierdzone nowymi materiałami, gdyż brak jest okazów dowodowych z tych obszarów (M. Mroczkowski*). Jest to chrząszcz wymagający dla swego rozwoju wyższych temperatur. W krajach tropikalnych występuje kilka pokoleń w ciągu roku. Postacie dojrzałe i larwy żerują w warunkach naturalnych na trupach ssaków i ptaków, a w magazynach i składach na produktach pochodzenia zwierzęcego (skóry, suszone ryby, sery itp.). Notowane są poza tym jako szkodniki kokonów jedwabnika. Występują również w magazynach produktów roślinnych, lecz żywią się tam prawdopodobnie martwymi owadami.